Comodo Nederland Logo Nederland

Documenten ondertekenen

Een Client certificaat gebruik je voor het ondertekenen van office documenten, e-mail en het veilig aanmelden op online diensten. De handtekening garandeert de afzender én de inhoud.

client certificaat

Waarom een Client certificaat?

 • Na ondertekening kan niemand het bestand ongemerkt wijzigen.
 • De ontvanger weet zeker wie het bestand heeft verstuurd.
 • Eenvoudig te gebruiken in de meeste e-mail pakketten en (Open)Office.
 Client certificaat persoonlijkClient certificaat ZakelijkCode signing certificaat
  Bestellen Bestellen Bestellen
E-mail ondertekenen (S/MIME) ja ja nee
E-mail versleutelen (S/MIME) ja ja nee
Identificatie persoon ja ja nee
Identificatie afdeling nee ja nee
Identificatie organisatie nee ja ja
Documenten ondertekenen ja ja nee
Inloggen ja ja nee
Software ondertekenen nee nee ja
Tijdstempel plaatsen nee nee ja
Prijs Vanaf € 7 Vanaf € 10 Vanaf € 98

Gebruik het client certificaat voor bijvoorbeeld:

 • E-mail ondertekenen

  Het ondertekenen van e-mail bewijst afzender en inhoud. Een ontvanger kan gemakkelijk controleren van wie de e-mail écht komt. Een handig middel om fraude zoals phishing tegen te gaan. De ontvanger weet ook dat een e-mail tijdens verzending niet is onderschept en aangepast. In dit geval geeft het e-mailprogramma namelijk een foutmelding. Een ondertekende e-mail herken je aan een rozet of een slotje en maakt gebruik van het S/MIME protocol.

 • E-mail versleutelen

  E-mail versleutelen zorgt ervoor dat alleen de beoogde ontvanger de e-mail kan lezen. Een onderweg onderschepte e-mail is niet leesbaar. Voor het versleutelen van e-mail hebben de verzender en de ontvanger een eigen certificaat nodig. Een versleutelde (of encrypted) e-mail herken je aan een slotje en maakt gebruik van het S/MIME protocol.

 • Documenten ondertekenen

  Een client certificaat is ook geschikt voor het ondertekenen van digitale documenten, bijvoorbeeld een Word bestand. Het ondertekenen geeft zekerheid over wie de afzender is. Daarnaast geeft het zekerheid over de echtheid van de inhoud. Een ondertekend bestand geeft een waarschuwing als er na het moment van ondertekening iets gewijzigd is. Dit type handtekening geeft een waarschuwing in Adobe Reader, omdat het certificaat door Adobe Reader niet automatisch vertrouwd wordt. Het certificaat is daarom minder geschikt voor PDF ondertekening.

 • Veilige toegang

  Een digitaal certificaat is een veilig alternatief voor inloggen met een wachtwoord. Ook kan het gebruikt worden als extra beveiliging, bijvoorbeeld naast een gebruikersnaam en een wachtwoord. Het certificaat wordt meestal geinstalleerd op de computer van de gebruiker. Voor extra beveiliging kun je het certificaat ook opslaan op een PKI token.

  Met client authenticatie is het mogelijk vooraf te bepalen wie er toegang krijgt tot een bepaalde website of applicatie. Hiervoor is aan de serverkant een SSL certificaat nodig. Iedere gebruiker krijgt een e-mail certificaat om zich te authenticeren bij de website. Tweezijdig SSL instellen kan bijvoorbeeld via SSH.

 • Het client certificaat wordt niet automatisch vertrouwd in Adobe Reader en is hierdoor minder geschikt voor PDF ondertekening.

 • Het client certificaat wordt geleverd exclusief tijdstempel en is hierdoor niet geschikt voor het digitaal archiveren van documenten.

Het digitaal ondertekenen en versleutelen van e-mails voorkomt het onderscheppen, lezen en wijzigen van je e-mails door derden. Het geeft de ontvanger de garantie dat het bericht ongewijzigd en van jou afkomstig is.

Als de ontvanger ook een certificaat heeft kun je versleutelde e-mail verzenden waardoor deze alleen voor de ontvanger te lezen is.

Met een e-mail certificaat kun je naast e-mail ook documenten ondertekenen. Het stukje code dat de handtekening toevoegt aan een document garandeert de identiteit van de afzender en de betrouwbaarheid van de inhoud. Na ondertekening geven onbevoegde wijzigingen een waarschuwing.

Met dit certificaat kun je gemakkelijk een handtekening toevoegen aan een Microsoft Office document zoals Word, Excel of Powerpoint.

Dit certificaat is ook geschikt voor authenticatie toepassingen binnen een applicatie, server of netwerk. Hiermee kun je bijvoorbeeld jezelf op veilige wijze identificeren bij een online dienst.

Een ondertekende en versleutelde e-mail herken je aan de weergave van een slotje en een rozet in de e-mail.

Prijzen exclusief BTW.